WPROWADZONE ZMIANY

Władze wprowadziły jednak zmiany, nadając całości cha­rakter „świątynny”, z wysoką nawą poprzeczną i wysokim dachem, upodabniającym wnętrze do nawy środkowej koś­cioła. Wszak miała to być przez kilka miesięcy świątynia światowego przemysłu. Mimo zmian projektu Paxton zadbał o ustawienie hali wraz ze wszystkimi instalacjami wentylacyjnymi i odwad­niającymi, drzwiami i schodami w ciągu niecałych pięciu miesięcy. Było to możliwe dzięki przyjęciu w stosunku do wszystkich elementów budowlanych (3300 żelaznych słupów, 2224 dźwigarów, 300 000 płyt szkła, drewnianej konstrukcji sklepienia „transpetu”) jednego modułu — 24 stopy (długość płyty szkła). Ciężar żadnego elementu nie mógł przekraczać 1 tony. Każdy użyty element był testowany na placu budowy pod względem wytrzymałości na urządzeniach zaprojekto­wanych przez Paxtona. Okna parteru miały wbudowane urządzenia wentylacyjne. Montaż połaci olbrzymiego dachu prowadziły brygady robotników z wózków poruszających się po dźwigarach wzdłużnych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, nazywam się Iwona Bieszczad i dekorowanie wnętrz to moja praca i pasja! Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami branżowymi ciekawostkami i moimi indywidualnymi pomysłami na wnętrza. Zapraszam do regularnego odwiedzania serwisu!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)