W kuchni podstawowym elementem wyposażenia są blaty, na których stoją różne urządzenia oraz są miejscem przygotowywania posiłków. Blaty mogą być różne, jak również mogą być wyprodukowane z różnych materiałów, w zależności jakie mamy oczekiwania od tych blatów. Jeżeli zależy nam, aby blaty w naszej kuchni były nie tylko ładne, ale również odporne na wysoką temperaturę oraz na plamy jakie się mogą pojawić w czasie pracy w kuchni można wybrać blaty z płyt laminowanych albo też tych z MDF-u. Dodatkową zaletą takich płyt jest cena oraz łatwość montażu. Innego rodzaju blatem będzie blat drewniany, który pasuje do każdej kuchni. Do kuchni rustykalnych można polecić lite blaty bukowe lub dębowe, natomiast kuchnie nowoczesne wymagają bardziej trwałych blatów z drewna klejonego. Wymagają one jednak bardzo dobrego zabezpieczenia polegających na polakierowaniu albo też zaolejowaniu, przed ewentualnymi plamami oraz temperaturą. Blaty kamienne są kolejnym rodzajem blatów kuchennych, których nie trzeba specjalnie zabezpieczać i bez większych obaw stawiać gorące garnki czy tez nawet kroić produkty. Z wyglądu podobne do kamiennych są blaty z konglomeratów, jednak mniej trwałe ale ciepłe w dotyku.